U bent hier

TOERISMESECTOR STEEDS BELANGRIJKER

De toerismesector wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. Voor het tweede jaar op rij zijn de toeristische bestedingen in 2015 met 5 procent gegroeid ten opzichte van het jaar daarvoor.

Dat maakte het CBS maandag 22 augustus bekend. Buitenlandse toeristen hebben vorig jaar in ons land bijna 20 miljard euro uitgegeven, ruimt 13 procent meer dan in het jaar daarvoor.

Nederlandse bedrijven
Een van de redenen is dat er 8 procent meer toeristen naar ons land kwamen. Daarnaast hebben meer buitenlandse toeristen een accommodatie of (vlieg)ticket geboekt bij of via een Nederlands bedrijf. Een groot deel van deze toeristen reisde niet daadwerkelijk naar Nederland, maar Nederlandse bedrijven verdienen wel aan deze boekingen. De toeristische bestedingen van Nederlandse toeristen in eigen land zijn met 2,6 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Banen
Het aantal banen in de toerismesector is in 2015 met 3,5 procent gestegen naar 626.000. Dit staat gelijk aan een stijging van 21.000 banen. Het aantal mensen dat in de toerismesector werkt steeg vorig jaar ruim 3 procent. In totaal waren er 529.000 mensen werkzaam in de toerismesector, die samen 377.000 voltijdbanen hadden. Dat is 5,4 procent van het totale aantal voltijdbanen in 2015. 

Horeca
Ongeveer driekwart van het werk in de toerismesector bestaat uit karakteristieke toerismebanen. Dit zijn banen in de horeca, luchtvaart, reisorganisaties- en bemiddeling en in de kunst en cultuur.