U bent hier

Hotel-imperium Trump nadert Witte Huis

Op nog geen vijf minuten afstand van het Witte Huis heeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zijn eigen presidentiële suite gebouwd.

Het 'Trump International Hotel and Tower' is de nieuwste toevoeging aan zijn hotelimperium. Sprankelende kroonluchters, spiegelend marmer en dik, zwaar tapijt versieren de hal van dit voormalige postkantoor in Washington DC. De officiële opening staat voor oktober gepland, maar vandaag mochten de eerste gasten naar binnen.

Blake (34) en Elanie Yturralde (37) zijn de allereerste gasten. Ze waren zelfs te vroeg: hun kamer was nog niet gereed. Maar ze krijgen, met de complimenten van het hotel, zoveel bier en champagne als ze willen terwijl ze wachten. "Het is puur toeval dat we in dit hotel verblijven. We zijn hier op zakenreis en zochten een hotel met service en luxe. We hebben eerder goede ervaringen gehad met Trump-hotels, dus we besloten hier te boeken", vertelt Blake.

" Wij betalen voor onze hotelkamer, en daarmee ondersteunen we zijn campagne. " - Blake en Elanie Yturralde

Het hotel is, geheel in de stijl van Trump, extravagant. Dit monument is gebouwd in 1899 en was het hoofdkantoor van de post in Washington tot 1914. Het staat, net als het Witte Huis, aan Pennsylvania Avenue. Een kamer boek je er vanaf ongeveer 900 dollar, dus het is maar de vraag of een groot deel van zijn achterban het kan betalen. De duurste suite, genaamd de Trump Townhouse, kost tijdens de inauguratie in januari 2017 een slordige 100.000 dollar per nacht, met een minimum verblijf van vijf nachten.

Trump-aanhangers

De controverse rondom de presidentskandidaat deert de twee eerste gasten niet. Sterker nog, het is een reden om juist in een Trump-hotel te vertoeven: "Wij zijn Trump-aanhangers. Wij betalen voor onze hotelkamer, en daarmee ondersteunen we zijn campagne."

Elanie vindt dat Trump meer relevante ervaring heeft dan Clinton: "Politici kunnen gemakkelijk zeggen: laten we de nationale schuld verhogen, zodat we onze plannen kunnen doorzetten. Bedrijfseigenaren weten dat elke maand salarissen moeten worden betaald en dat ze de schuld dus niet zomaar kunnen vergroten. Hillary heeft daar geen ervaring mee."

Maar niet iedereen is blij met dit hotel. Als je de serene rijkdom van Trumps wereld weer verlaat, zijn de betogers gelijk te horen. "Donald Trump? No way! Immigrants are here to stay!" Zo'n 25 man van de groep ANSWER-coalitionstaan op een rijtje, protestborden in hand. "Wij wijzen hem en zijn campagne af", verklaart Ben Becker. "We zijn dan ook niet blij dat de overheid dit gebouw aan hem heeft verhuurd, zodat hij zijn hotel kon bouwen."

"Het begon al bij zijn opmerkingen over Mexicanen, dat ze verkrachters en criminelen zouden zijn. Daarna volgden aanvallen op de islamitische gemeenschap en de Black Lives Matter-beweging. Hij zei dat als ze het hier niet naar hun zin hebben, dat ze terug moeten gaan naar Afrika. Hij laat de blanke Amerikaan denken dat de economische crisis de schuld is van minderheden en dat ze beter af zijn zonder deze minderheden. Maar zijn rijke vrienden zijn verantwoordelijk voor de crisis."